Teknologi alene løser ikke overgangen til nullutslipp

I denne intervjuserien blir du kjent med noen av profilene som skal bidra i Samferdselsteltet under Arendalsuka. Vi stiller de samme spørsmålene – og lar deltakerne sende stafettpinnen videre.

Denne gangen: Ida Krag, næringspolitisk rådgiver i Norges Bilbransjeforbund.

Hvem er du, og hva jobber du med?

Jeg heter Ida, er 47 år gammel, bor på småbruk med fire hester og en mann, og jobber med næringspolitikk i Norges Bilbransjeforbund.

Hva ser du mest frem til under Arendalsuka?

Å møte gamle kjente og nye kontakter fra bransje, politikk og samfunnsliv – og ha de gode, viktige, uformelle samtalene. Jeg håper også å lære noe nytt.

Hva mener du er den største utfordringen innen samferdsel akkurat nå – og hvordan kan vi løse den?

Overgangen til nullutslipp og biogass for nyttekjøretøy er en av de store oppgavene vi kommer til å jobbe mye med i NBF fremover. Løsningen ligger i kombinasjonen av teknologiske fremskritt, politisk handlekraft og forutsigbarhet for bransjen – slik at tilstrekkelige virkemidler får virke over tid.

Hvilket samferdselsprosjekt (nasjonalt eller internasjonalt) lar du deg inspirere av?

Som mangeårig togpendler på Østlandet er det umulig ikke å bli inspirert av japansk jernbane – og lure på hvorfor det skal være så klin umulig å få til tog i Norge.

Hva tror du vil prege samferdselsdebatten de neste 10 årene?

Vi må både kutte utslipp og begrense arealbruk i årene fremover – begge deler vil kreve sitt. På bilsiden er jeg sikker på at vi vil ta store skritt mot mer selvkjøring, og at elbilhaterne vil bli stadig mer marginalisert, også i kommentarfeltene.

Hva er det mest spennende prosjektet du jobber med akkurat nå?

NBF er i gang med en omfattende kampanje for å løfte omdømme og stolthet i bilbransjen og hos oss bilfolk. Kanskje aller viktigst er det å nå frem til unge for å bedre rekrutteringen til bransjen.

Spørsmål fra forrige deltaker, Ingunn Haavi Finstad (Norges Trafikkskoleforbund):

Hvilken opplæring trenger «morgendagens trafikanter» for å kjøre «morgendagens biler»?

Takk til Ingunn for et veldig godt og litt vanskelig spørsmål! Dagens biler er allerede svært avanserte, og trenden mot økt autonomi vil fortsette. Morgendagens trafikanter må kunne håndtere skjerm og duppeditter sikkert, og ha kompetanse både om hva bilen kan – og ikke kan – hjelpe sjåføren med. Heldigvis har vi veldig gode trafikkskoler i Norge. På et tidspunkt er det selvfølgelig mulig at ikke sjåføren trengs lenger, men jeg tror det er langt frem dit. Nødvendigheten av kompetanse på bakkestart med manuell girkasse, derimot, er i ferd med å gå ut på dato.

Hvem vil du sende stafettpinnen videre til, og hvorfor? Hva vil du spørre denne personen om?

Jeg sender stafettpinnen videre til Kristin Bremer Nebben i Drivkraft Norge.
Mitt spørsmål til henne er: Hvor lenge tror du det vil fortsette å være tilbud om diesel og bensin på alle energistasjoner? Når er det bilistene med forbrenningsmotor vil begynne å få rekkeviddeangst?

Stemmer fra Samferdselsteltet

Hva rører seg i samferdsels-Norge akkurat nå? I denne intervjuserien blir du kjent med menneskene bak aktørene som deltar i Samferdselsteltet under Arendalsuka. Vi stiller de samme spørsmålene til ulike profiler – om utfordringer, muligheter og veien videre for transport og mobilitet i Norge.

Følg med, og hør hva de ulike stemmene fra Samferdselsteltet har på hjertet.

Av
Flere saker
Meny 2025 – Bestill mat til ditt arrangement i Samferdselsteltet

Forhåndsbestill mat og drikke til deres arrangement gjennom vår dyktige cateringsleverandør.

Les mer
Ny teknologi krever nye ferdigheter i trafikken

- Nye mobilitetsløsninger påvirker hva vi må lære og kunne for å ferdes trygt, sier Ingunn Haavi Finstad i Norges Trafikkskoleforbund.

Les mer
– Vi må finne vår rolle i totalforsvaret – og bygge beredskap i fellesskap

– Vi kan ikke stå på sidelinjen. Alle aktører innen samferdsel må finne sin rolle og sitt ansvar, sier Frida G. Johansen i Statens vegvesen.

Les mer
Kontakt oss

Har du noen spørsmål? Ta kontakt her:

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.